Skip to main content

Hvad er Familieopstilling

Familieopstilling er en metode, der bruges til at udforske og afklare dynamikken i en familiesystem, for at afdække hvordan mennesker er påvirket og under indflydelse af af disse mønstre.

Metoden blev udviklet af den Bert Hellinger i 1990'erne og er siden blevet populært over hele verden.

I en Familieopstilling guider en facilitator deltagerne til at placere repræsentanter for familiemedlemmer eller andre vigtige personer i deres liv i rummet i forhold til hinanden. Disse repræsentanter er øvrige deltagere i en gruppe, men man kan også omsætte metoden til individuelle sessionen, hvor man eks. arbejder med eller objekter, figurer eller papir.

Ved at placere repræsentanterne udenfor sig selv, får man et visuelt billede af dynamikken i familiesystemet. De kan se, hvordan forskellige familiemedlemmer er forbundet eller adskilt, og hvordan forskellige følelser og mønstre påvirker relationerne.

Facilitatoren vil guide repræsentanterne til at mærke og handle på de følelser og reaktioner, der opstår under opstillingen. Dette kan give deltagerne en dybere forståelse af de ubevidste dynamikker, der påvirker deres liv og relationer.

Herefter folder processen sig ud, ved at man ofte inkluderer tidligere generationer, som har haft indflydelse eller måske endda er den egentlige årsag til nutidige udfordringer.

Hvilke temaer egner sig til Familieopstilling

  1. Familiekonflikter: Familieopstilling kan være nyttig i at udforske og afklare konflikter inden for familien. Det kan hjælpe med at identificere de underliggende årsager til konflikten og finde måder at løse den på.

  2. Traumer: Familieopstilling kan være effektiv i at arbejde med traumer, både individuelle og familiemæssige. Det kan hjælpe med at afdække traumatiske begivenheder og deres indvirkning på individet og familiedynamikken.

  3. Forholdsmønstre: Familieopstilling kan hjælpe med at identificere gentagne mønstre i relationer, såsom dårlige partnervalg eller gentagende konflikter. Det kan give indsigt i de ubevidste dynamikker, der driver disse mønstre, og hjælpe med at skabe forandringer.

  4. Arvelige sygdomme: Familieopstilling kan være nyttig i at udforske arvelige sygdomme og deres indvirkning på familiens dynamik. Det kan hjælpe med at identificere de underliggende faktorer, der bidrager til sygdommen, og arbede med at finde måder at håndtere den på.

  5. Tab og sorg: Familieopstilling kan være en nyttig metode til at arbejde med tab og sorg i familien. Det kan hjælpe med at afdække de følelser og reaktioner, der opstår i forbindelse med tab, og finde måder at håndtere dem på.

  6. Identitet og selvudvikling: Familieopstilling kan bidrage til at udforske og styrke ens identitet og selvudvikling. Det kan hjælpe med at afdække og forstå de forskellige roller og dynamikker i familien, og hvordan de påvirker ens egen selvopfattelse.

Det er vigtigt at bemærke, at Familieopstilling ikke er en terapiform i sig selv, men en metode, der kan integreres i terapi eller coaching. Det kan være en dybdegående og potentiel følelsesmæssig proces, så det er vigtigt at have en erfaren facilitator til at guide deltagerne gennem processen.

Familieopstilling kan være en kraftfuld metode til at opnå dybere forståelse og helbredelse inden for familiedynamikker. Det kan hjælpe med afdække underliggende årsager til konflikter, traumer, gentagne mønstre, arvelige sygdomme, tab og sorg samt styrke ens identitet og selvudvikling.

Informationsmøde om Familieopstilling

Er du interesseret i Familieopstilling og ønsker at vide mere om metoden og dens muligheder? Det kan også være, at du overvejer at uddanne dig og arbejde professionelt med Familieopstilling og Systemisk Opstilling. Så er vores infomøder et godt sted at starte.

Du kan se hvornår vi holder vores næste informationsmøde herunder.

Infomøder om familieopstilling

Liv Dhanyo Thommesen fortæller her om ISFOs 2-årige uddannelse i familieopstilling


Kom til åbent hus

Til åbent hus fortæller vi om metoden, rødder og baggrunde, hvordan man arbejde med Opstilling og hvad metoden kan bruges til, personligt og professionelt.

Tilmeld dig åbent hus her:


"Jeg har oplevet helt konkrete ændringer i mit familieliv og en masse redskaber til mit arbejdsliv"

MARIANNE JUUL DALSGAARD UNDERVISER, VEJLEDER OG PSYKOTERAPEUT